lauantai 25. helmikuuta 2006

Fundamentalistit ja paikalliset tappelevat, Dublinin keskusta raunioina

Nyt kun lukijat on havahdutettu uneliaasta horroksestaan, voinkin kertoa, että fundamentalistit olivat pohjoisirlantilaisia protestantteja, jotka saivat nerokkaan idean pitää "Rakasta Ulsteria" -paraatin Dublinin keskustassa. Mukaan otettiin muutama orkesteri jytyyttämään isoja rumpuja, na drumaí móra kuten meillä Donegalissa sanotaan. Ideana oli protestoida sitä vastaan, että Sinn Féinin virallisen siiven (sen siiven, joka aikoinaan innostui maolaisuudesta niin, että terrorismi jäi) puheenjohtaja Ruairí Ó Brádaigh kehtasikin pitää seppeleenlaskuseremonian vuonna 1974 Dublinissa surmansa saaneiden uhrien haudalla. Silloin näet protestanttiterroristit iskivät Dubliniin, yhden päivän aikana kuoli kymmeniä ihmisiä - samaan aikaan räjäytettiin pommeja myös Monaghanissa, joka on Irlannin tasavallan puolella rajaa, vaikka kuuluu perinteiseen Ulsterin maakuntaan - ja oli hyvin lähellä, että Pohjois-Irlannin levottomuudet olisivat levinneet koko maan kattavaksi sisällissodaksi. Ian Paisley -henkisten pohjoisirlantilaisten lojalistien mielestä tästä ei saa muistuttaa, koska he ovat kärsineet niiiiiin paljon enemmän IRA:n kynsissä.

Katsotaan, miten nyt käy. Minä en pidä tästä yhtään. Mutta mitä enemmän olen tässä hommassa mukana, sitä vähemmän pidän lojalisteistakaan. Niiden on ihan pakko aina pilata kaikki. Aloitin aika IRA-henkisenä, tai siis tyypilliseen pölhöintellektuellitapaan ymmärsin kovasti IRA:ta. Sitten tympäännyin IRA:n tekopyhyyteen iirinkielisyysasioissa ja panin tyytyväisenä merkille, että monet protestantit olivat alkaneet opiskella iiriä, ja saatiinhan se rauhakin joten kuten aikaan. Nyt ollaan taas menossa hyvää vauhtia kohti intifadatunnelmia.

PS: Korjataan tuota edellistä. Nyt näyttääkin siltä, että INLA - Peace through Superior Firepower - eli Irlannin kansallinen vapautusarmeija, IRA:sta aikoinaan lohjennut äärinationalistinen ja äärivasemmistolainen alaryhmä villitsi nuoria kolleja tulemaan kadulle ja antamaan selkäsaunan lojalisteille. Lojalistit lastattiin takaisin busseihinsa ennen kuin heidän marssinsa ehti alkaakaan, ja tästä pettyneinä INLAn innostamat pojat alkoivat tapella poliisin kanssa.

Silti olen kyllä sitä mieltä, että lojalisteilta oli äärimmäisen typerää tunkea Dubliniin häiritsemään. Ihan niin kuin ei olisi arvattu, että näin tässä käy.