lauantai 26. syyskuuta 2015

Odottamattoman osuvaa - Oväntat träffande

Hommafoorumilta löytyi seuraava odottamattoman osuva heitto - kirjoittajaa ei yllättävää kyllä ole ilmeisesti vielä heitetty pellolle Pyhän Venäjän loukkaamisen takia:

Ryssät ovat viimeisen sadan vuoden ajan palkanneet kätyreikseen kaikkein moraalisesti ala-arvoisinta porukkaa. Tsaarien ilmiantajat olivat värvätty suoraan yhteiskunnan pohjasakasta ja neukut hommasivat kätyreikseen kuusislaisia kommareita.

Tämähän on harvinaisen totta, sillä kuten tiedämme, perinne on yhä voimissaan: nykyisin Venäjän asiaa ajamassa häärää koko joukko maahanmuuttokriittisiä sun muita persuja, ja sen viheliäisempää roskajoukkoa ei Suomesta löydy. Monet ovat tunnetusti rikollisiakin.

På rasistforumet Homma hittades följande oväntat träffande uttalande - överraskande nog har författaren inte ännu uteslutits ur forumet p g a förolämpning av det Heliga Ryssland: 

Ryssarna har under de senaste hundra åren alltid rekryterat som handgångna män det moraliskt nedrigaste slasket i landet. Tsarerna hittade sina angivare bland samhällets avskum, och Sovjetunionen föredrog Kuusinenska kommunister. 

Det här är sällsynt sant, ty som vi vet är traditionen alltjämt i kraft. I dag representeras den ryska saken i Finland av många invandrarkritiker och övriga sannfinnar, och alla vet ju att det knappast går att hitta uslare pöbel i det här landet. Som bekant är många av dem även yrkeskriminella.

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Rysky Riiheläisen mietteitä pakolaiskriisistä - Rysky Riiheläinen om flyktingkrisen

Turvallisuuspoliittisena bloggaajana ansioitunut Janne ”Rysky” Riiheläinen salli minun julkaista täällä nämä mietteensä pakolaiskriisistä:

”Minähän sanoin…”
Nyt moni pääsee voitonriemuisesti sanomaan, että mitäs minä sanoin. Itse asiassa sille ei ole perusteita. Varoitukset ovat koskeneet maahanmuuttoa, ei pakolaisuutta. Ne ovat kovin eri asia. Pakolaisuudessa on vielä vähemmän mahdollisuuksia itsenäisesti säädellä maahantuloa. Ihmiset ovat liikkeellä, koska siellä on sota ja mahdollisuudet säädylliseen elämään ovat nolla. Jos tästä jonkun piti ennakkoon varoittaa, niin ulkoasiainhallinnon ja tiedustelun. Jos ne eivät tätä onnistuneet raporteissaan ennakoimaan, niin se on epäpätevyyttä. Periaatteessa valtionhallinnossa piti olla selvillä näin käyvän.

”Suomalaiset ensin”
Sekä ihmisten että organisaatioiden kohdalla on ollut ainakin omien havaintojeni mukaan niin, että pakolaisia ovat innokkaimmin olleet auttamassa ne tahot ja ihmiset, jotka ovat omiakin avuntarvitsijoitamme tukemassa. Kirkko, järjestöt ja monet mukana olevat aktiivit ovat niitä, jotka tekevät jatkuvasti työtä vähäosaisten parissa. Kirkossa on myös ollut piikki erotilastoissa, kun pakolaisten auttamista vastustaneet ovat eronneet. Epäilemättä he käyttävät kirkon jäsenmaksusta säästyneen rahan vähäosaisten auttamiseen…
Vaikka jokainen pakolainen saisi rajalla suomalaisen saappaan kuvan takapuoleensa, niin en usko sen auttavan yhtään suomalaista köyhää, yksinäistä, huonosti hoidettua tai muuten heikoissa olosuhteissa elävää. Siihen tarvitaan muita konsteja.

”Senkin sinisilmäiset”
Kukaan pakolaisten tai maahanmuuton kanssa ylipäätään tekemisissä ollut ei tasan varmasti ole sinisilmäinen. Tänne tulee kaikenlaista väkeä viattomista pikkulapsista täysiin roistoihin. Niitä roistoja on vähän, mutta he eivät saa olla syy olla auttamatta muita.
Pakolaisten seassa on väitetty tulevan myös ISIS-terroristeja. Se on toki mahdollista, mutta epätodennäköistä. Heillä on rittävästi läntisillä matkustusasiakirjoilla varustettua väkeä ja olisi resurssien tuhlausta laittaa terroristeja hitaan ja epävarman reitin kautta, kun sen voi tehdä lentolipun ostamalla ja passia näyttämällä. Rahasta heillä kun ei ole todellakaan pulaa. Kunhan ovat kiusallaan sanoneet soluttautuvansa pakolaisten joukkoon.

”Olisivat jääneet taistelemaan”
Syyriassa, Irakissa ja Libyassa ei käydä sotaa, jossa kaksi rintamaa on vastakkain. Siellä käydään sekaista sotaa, jossa sekoittuvat keskiaikainen julmuuus ja modernit aseet. Ja vaikka jollain alueella ei taisteltaisikaan, niin käytännössä romahtaneet valtiot eivät tarjoa säädyllisen elämän edellytyksiä, eikä varsinkaan parempaa tulevaisuutta.

”Tulivat tänne nauttimaan helposta elämästä”
Jos jättää kotinsa toisella puolella maapalloa ja päätyy tänne, on motivaatio ainakin kohdillaan. Siihen ei uskoisi täällä tarjottavan perusturvan riittävän. Vastaanottokeskuksessa yksin elävä pakolainen saa toimeentulotukea 292 euroa kuukaudessa. Siis kaikkiin menoihinsa. Jos nauttii ateriat vok:ssa, tuki on noin kuusikymppiä. Sitten on väitteitä rahanippuja vilauttelevista pakolaista. Jos minä olisin pakolainen, jolla on paljon tai edes merkittävästi rahaa, niin en minä ahtaisiin ja ankeisiin vastaanottokeskuksiin menisi. Sitä paitsi todennäköisesti lähes kaikki raha, minkä he tänne tuovat, päättyy Suomen kansantalouden rattaisiin luomaan työtä ja vaurautta. Saattaa muuten myös lähestyvä Suomen talvi koetella vielä kevyemmin perustein liikkeellä olevien motivaatiota elää Suomessa.

”Suomi ja suomalainen kulttuuri häviää”
Höpö höpö. Muuttuu toki jonkun verran ajan kanssa tänne tulleiden uusien ihmisten myötä. Niin se on tehnyt aina ja niin se tulee aina tekemäänkin. Vaikka olenkin ehkä pikkumainen, niin minua myös häiritsee, miten tolkuttoman huonolla suomella Suomea ja suomalaista kulttuuria usein ”puolustetaan”.

”Vievät meiltä sitä ja tätä”
Ihmiset levittävät tilanteesta tahallaan ja tahattomasti järkyttäviä valheita. Yleensä jos jokin asia on liian hyvää tai liian pahaa ollakseen totta, ei se olekaan. Tässä asiassa on kunnostautunut erityisesti MV-lehti, joka tunnottomasti levittää valheita auliisti kuunteleville. Vastaanottokeskukset eivät lisää rikollisuutta lähialueilla, suomalaisia ei ajeta kodeistaan pakolaisten tieltä, pakolaiset eivät heiluttele myöskään ISIS-lippuja.
Pakolaiset eivät myöskään vähennä valtion tulonsiirtoja heikoiten toimeentuleville, vaikka se pelko tuntuukin monella tilanteessa kovaäänisesti protestoivalla olevan.

”Tai käy huonosti!”
Järkyttävää on ollut havaita, miten suomalaiset ovat uhkailleet toisia suomalaisia, jotka ovat katsoneet asiakseen auttaa pakolaisia. Tai jotka ovat tehneet sitä työnsä puolesta. Tuollainen toiminta on yksinkertaisesti alhaista. Yritetään vihalla ja pelolla pakottaa ihmiset ajattelemaan ja toimimaan niin kuin he haluavat. Nämä samat tyypit sitten vielä pelottelevat päälle, että nämä muualta tulevat tekevät meille niin.

Janne ”Rysky” Riiheläinen, den uppmärksammade säkerhetspolitiske bloggaren, tillät mig att här publicera (och översätta till svenska) följande reflektioner om flyktingkrisen:

”Vad var det jag sa…”
Nu kommer en del att triumferande förkunna: ”vad var det jag sa”. I själva verket har de inga skäl att triumfera. Deras varningar har gällt invandring i allmänhet, inte flyktingar. Det är två olika saker. Det är ännu svårare för en stat att självständigt reglera antalet inkommande flyktingar än antalet invandrare i allmänhet. Folk är i rörelse, eftersom det pågår ett krig i hemlandet, så att det inte finns några chanser att leva drägligt. De som borde ha varnat oss i förväg är utrikesministeriet och underrättelsetjänsten. Om de inte lyckades förutse flyktingkrisen i sina rapporter, beror det på inkompetens. I princip borde statsförvaltningen ha varit underrättad att det skulle ske så här.

”Finnarna först”
Både när det gäller individer och organisationer har mina egna observationer gett vid handen att precis de människor och institutioner som stöder våra egna utslagna och sårbara har varit mest entusiastiska att hjälpa flyktingarna. Kyrkan, föreningslivet och många av de enstaka personer som deltar har hela tiden arbetat även för att hjälpa de mindre bemedlade i allmänhet. Antalet utträdelser ur kyrkan har ökat, eftersom de som ogillar flyktinghjälp har utträtt. Den medlemsavgift de inte längre betalar till kyrkan kommer de då säkert att spara för de inhemska fattiga... Även om varje flykting redan vid gränsen sparkades ut med en finsk stövel i baken skulle det knappast hjälpa en enda inhemsk fattig, ensam, vanvårdad eller utslagen. Det behövs det något annat till.

”Ni är naiva och blåögda”
Den som haft något att göra med flyktingar och invandring är verkligen inte blåögd. Det kommer allehanda människor hit, från bäbisar till rena bovar. Den handfull skurkar som finns med är inte ett skäl att inte hjälpa de andra.
Det har även påståtts att det kommer in ISIS-terrorister med flyktingarna. Det är tänkbart, men förefaller mindre sannolikt. ISIS har tillräckligt med folk som har västerländskt pass, och det skulle vara slöseri med resurser att slussa in terrorister genom en långsam och osäker rutt, när det är möjligt att köpa flygbiljett och visa pass. Terroristerna har nämligen ingen brist på pengar – de jäklas bara med oss när de säger sig infiltrera flyktingströmmarna.

”Varför stannade de inte kvar och kämpade för sitt fosterland”
Det förs inte ett krig med tydliga fronter i Syrien, Irak eller Libyen. Där förs ett kaotiskt krig av medeltida grymhet men med moderna vapen. Och även om det finns områden där det inte pågår några stridigheter, kan de i praktiken kollapsade staterna inte erbjuda förutsättningar vare sig för drägligt liv eller för en bättre framtid.

”De kom hit för att snylta och ha ett lätt liv”
Om man lämnar sitt hem i en annan världsdel för att sedan hamna hit, är man åtminstone ordentligt motiverad. Det är svårt att tro att den grundtrygghet man erbjuds i Finland räcker till som motivation. En ensamstående flykting på ett mottagningscentrum betalas 292 euro per månad, och det här ska räcka till för alla kostnader. Äter man på mottagningscentrumet reduceras stödet till ungefär sexti euro. Sen hör man historier om flyktingar med tjocka sedelbuntar. Skulle jag vara en flykting med gott om pengar, så skulle jag inte bo på ett trångt och trist mottagningscentrum. Och de pengar som flyktingar eventuellt har på sig kommer att stanna här i Finlands nationella ekonomi och bidra till att skapa nya jobb och nytt kapital. Den instundande kalla vintern kommer likaså att utsätta de mindre motiverade invandrarna för nya prövningar.

”Finland och den finska kulturen kommer att försvinna”
Struntprat. Visst kommer de nya människor som flyttar in att så småningom lämna sin prägel på den finska kulturen. Sådana små förändringar har alltid ägt rum och kommer alltid att äga rum. Förresten: jag är kanske en pedant, men det stör mig att se på vilken erbarmlig finska jag ofta ser Finland och finsk kultur ”försvaras”.

”De tar ifrån oss ett och annat”
Folk berättar förskräckliga lögner om situationen både avsiktligt och oavsiktligt. Vanligen kan man vara säker på att det som är för gott eller för ont för att vara sant, är det inte sant. Det är särskilt webbtidningen MV-lehti som utmärkt sig genom att sprida lögner till sina lyhörda lyssnare. Brottsligheten ökar inte kring mottagningscentra, finnar vräks inte för att ge plats för flyktingar, flyktingar flaggar inte med ISIS-flaggor heller. Flyktingmottagningen leder inte heller till lägre inkomstöverföringar för de fattigaste, även om det är en skräck som många högljutt protesterande förefaller lida av.

”...eller det ska gå illa för dig!”
Det har varit upprörande att se, hur en del finländare kommer med hotelser mot andra, mot dem som sett sig föranlåtna att hjälpa flyktingarna i deras nöd. Eller vars arbete det ingår i. Det är helt enkelt förkastligt att göra så där och med hat och skräck tvinga andra till att tänka och handla på annat sätt. Och sedan påstår precis samma människor att det är invandrarna som hotar vår uttrycksfrihet.sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Johan Bäckman ja suomalainen äärioikeisto - Johan Bäckman och finsk extremhöger

 "...katastrofalt. Bara högeraktiviteter kan rädda Finland. [den högernationalistiska organisationen] Suomen Sisu bör registrera sig som parti så snart som möjligt. Finland bör också avstå från ekonomiska sanktioner mot Ryssland så snart som möjligt, eftersom de bara skadar Finland och inte har någon verkan på Ryssland."

Mitäs minä sanoin? Vad var det jag sa?