Suositut tekstit

maanantai 31. lokakuuta 2005

Oíche Shamhna

Hyvää Oíche Shamhnaa nyt itse kullekin. Iirinkielisessä Irlannissa ei ollut niinkään tapana kummitella Oíche Shamhnana, vaan tehdä ns. geasróga eli naimisiinmenoon liittyviä taikoja, usein varsin samanlaisia kuin meillä juhannuksena.

Seán Bán Mac Meanman on kirjoittanut tästä muistaakseni novellin tai useampiakin. Minulla ei nyt satu olemaan hänen kirjojaan käden ulottuvilla, mutta Amach as Ucht na Sliabh-perinnekokoelmassa kerrotaan, että vanhat ihmiset panivat Oíche Shamhnan kunniaksi puuron tulelle vainajia varten ja jättivät puuropataan kauhan, jolla vainajat voisivat lusikoida. Aamulla kuulemma puuropata oli tyhjä.

Nuoret tytöt taas hakivat kaalimaasta kaalinkerän ja ripustivat sen ilmeisesti kurkihirrestä roikkumaan, ja ensimmäinen naimakelpoinen mies, joka tuli sisään, oli tytön tuleva aviomies. Oletettavasti juhlapäivänä kierrettiin kovasti kylillä talosta taloon, koko seutukunnan nuorukaisten voimin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit on suljettu. Jos ajattelit kirjoittaa tänne jotain paskaa, niin tiedoksesi: siitä ei tule mitään nyt eikä koskaan.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.