Suositut tekstit

maanantai 2. toukokuuta 2005

Treenipunnus valovuosien takana

Tästä muuten saa hienon taustakuvan. Se on Ketun tähtikuviosta kurkkiva Käsipunnussumu M27, vai lieneekö suomeksi Treenipainosumu - kertokaa minulle, viisaammat, mikä sen suomenkielinen nimitys on. Kuten asiaan kuuluu, tiedän sen kyllä iiriksi: Réaltnéal an Tromáin Lúith. Pikkupoikana populääritähtitieteellisiä kirjoja lukiessa tunsin aina kylmiä väreitä selkäpiissäni, kun jollakin tähtitieteellisellä kohteella oli NGC-alkuinen tunnus, koska sellaiset olivat yleensä galakseja jossain ylimaallisen kaukana - nyttemmin tiedän, että NGC tarkoittaa "Tähtisumujen, tähtijoukkojen ja galaksien uutta yleisluetteloa", joten siihen kuuluu myös täällä Linnunradassa sijaitsevia sumumaisia kohteita - esimerkiksi tämä treenipaino on NGC6853.

2 kommenttia:

  1. Se on Nostopainosumu.
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Nostopainosumu

    VastaaPoista
  2. Eskimosumu on oma suosikkini. Se lisäsi mieleni tähtitaivaalle kauhuelementin vilahtaessaan tv-ohjelmassa, jonka näin noin kymmenkesäisenä. Se, että selostusääni luonnehti sumuhahmoa "lempeästi hymyileväksi", ei yhtään vähentänyt sen subliimia pelottavuutta.

    VastaaPoista

Kommentit on suljettu. Jos ajattelit kirjoittaa tänne jotain paskaa, niin tiedoksesi: siitä ei tule mitään nyt eikä koskaan.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.