lauantai 20. elokuuta 2005

Mo Mowlam kuollut

Marjorie Mowlam, lempinimeltään Mo, kuoli eilen canterburylaisessa saattohoitokodissa. Mo Mowlam oli syntynyt coventrylaisen juopon tyttärenä vuonna 1949. Mowlam oli opiskellut talous- ja yhteiskuntatieteitä ja työskennellyt nuoruudessaan mm. futurologi Alvin Tofflerin avustajana. Sittemmin hänestä tuli Tony Blairin varjokabinetin Pohjois-Irlannin ministeri, ja kun Blair voitti vaalit, Mowlam, jolta oli juuri löydetty aivokasvain, joutui Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja johtamaan. Mowlam oli ronski työväenluokkainen ihminen, jonka esiintymistapa ja puhetyyli järkyttivät jäykkäylähuulista brittieliittiä, mutta herättivät irlantilaisten luottamuksen. Syöpähoitojen aiheuttaman kaljuuntumisen vuoksi hän käytti peruukkia, joka hänellä oli tapana viskata neuvottelujen alkaessa naulaan kuin hattu ilmapiirin vapauttamiseksi.

Mo Mowlam ei ollut mikään pyhimys, vaan ronski tavallinen ihminen, usein ärtyisä, väsynyt ja toisinaan taipuvainen poliittisiin virhearviointeihin. Mutta hänellä oli tavoite ja riittävästi pahaa sisua pyrkiä siihen sekä kylliksi itsekritiikkiä siivota omat jälkensä silloin kun erehdyksiä sattui. Aika monen nöyryytyksen ja munauksen jälkeen hän nosti itse itsensä ylös mudasta.

Mo Mowlam toipui aivokasvaimesta, mutta kärsi hoitojen jälkeen motoriikan ja tasapainoaistin häiriöistä. Kaksi viikkoa sitten hän satutti päänsä kaatuessaan ja sa vaikeita vammoja, joihin hän nyt menehtyi tajuihinsa tulematta.

Toinenkin kuuluisa rauhantekijä on kuollut, mahdollisesti mielipuolen romanialaisen naisen puukottamana: Taizén ekumeenisen "luostarin" veli Roger. Irish Timesin Breda O'Brien sanoi asiasta kaiken tarvittavan: Had Brother Roger survived the attack, I am certain he would have forgiven his assailant.