Suositut tekstit

sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Jussi Halla-aho ei osaa edes välimerkkejä käyttää oikein

Sitä luulisi että Jussi Halla-aho osaisi edes suomea, mutta ei. Hän tuli aikoinaan tähän blogiin ojentamaan minua jonkin täysin jonninjoutavan valkovenäjänkielisen sanan etymologiasta, koska ei osannut ottaa kantaa itse bloggaukseen (joka käsitteli Valko-Venäjän demokraattisen opposition ponnistuksia - ne ovat olleet minulle läheinen asia siitä asti kun eräs sikäläinen kaveri, johon tutustuin iirinkielisyystouhujen kautta, lahjoitti minulle hienot Kanadassa painetut valkovenäjän kielen oppikirjat). Maksan mielelläni takaisin samalla mitalla nyt kun siihen on tilaisuus. Tällainen helmi löytyi Twitteristä:




Nythän on niin että kahden lauseen väliin ei suomen kielessä edelleenkään tarvita pilkkua, jos niillä on yhteinen subjekti (tässä tapauksessa siis ajateltu subjekti on "minä"). Jos Jussi olisi lukenut kunnolla toimitettua suomenkielistä kirjallisuutta, hänen ei tarvitsisi edes tarkistaa tätä kielitoimiston ohjepankista, jota hän lukee väärin. Tuossa Halkun mainitsemassa ohjeessa 87 sanotaan nimittäin näin:

Pilkkua ei käytetä, kun päälauseilla on yhteinen jäsen

Pilkkua ei käytetä, kun rinnastuskonjunktiolla alkavalla lauseella on edeltävän päälauseen kanssa yhteinen jäsen

Yhteinen lauseenjäsen on tässä siis subjekti "minä", jota kuitenkaan ei kirjoiteta näkyviin, koska suomen kirjakielessä niin voi tehdä. Mutta ohjeen sisältämistä esimerkeistä löytyy yksi, joka on täysin analoginen tuolle Halla-ahon mokalle:

He menivät uimaan ja jäivät pitkäksi ajaksi rannalle.

Tässä esimerkissä subjekti on kirjoitettu näkyviin, koska se on kolmannessa persoonassa. Mutta vertailkaapa näitä esimerkkejä:

He etsivät oikein ison kiven ja menivät sen alle häpeämään.
Menen uimaan ja jään pitkäksi aikaa rannalle.

Näissä(kään) ei käytetä pilkkua, koska subjekti eli tekijälauseenjäsen on sama.

Pilkutuksesta ei ehkä tarvitsisi niuhottaa, ellei tämä kertoisi jotain oleellista Halla-ahon persoonallisuudesta: hän väittää vastaan silloinkin kun on todistettavasti väärässä. Vieläpä näin triviaalissa asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit on suljettu. Jos ajattelit kirjoittaa tänne jotain paskaa, niin tiedoksesi: siitä ei tule mitään nyt eikä koskaan.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.