Suositut tekstit

lauantai 11. kesäkuuta 2005

Viikonlopun visailu

1. Lohikäärme yhdistetään yleensä Kiinaan. Minkä Euroopan maan lipussa on lohikäärme? Kyseessä ei ole itsenäinen maa, mutta kylläkin alue, jolla on mm. oma kieli.

2. Mitä erityistä on Saksaan kuuluvassa Büsingenin alueessa?

3. Kenen kaveri oli nimeltään Kaverin? Tämä kysymys liittyy venäläiseen kirjallisuuteen:

Он уверен,
что там уж ждет его Каверин.

"Hän on varma, että siellä häntä jo odottaa Kaverin." Kuka on hän, jota Kaverin odottaa?

4. Thomas Mannin novelli Kuolema Venetsiassa kertoo Venetsiassa harhailevan miehen homoeroottista ihastuksesta puolalaisnimiseen nuorukaiseen. Mikä on nuorukaisen nimi? (Tiedossa on vain etunimi, tai oikeastaan sen hellyttelymuoto.)

5. Rooman valtakunnan rappiosta ja tuhosta kirjoitti tunnetusti suuren teoksensa historioitsija nimeltä Gibbon, joka tiettävästi oli ihminen eikä gibboniapina. Mutta gibboniapinoita (Hylobates) on neljä lajia, joista yhden nimi on lari. Larin nimi liittyy Rooman valtakuntaan, mutta miten? Mitä lari tarkoittaa antiikin roomalaisessa kulttuurissa?

6. Pysytään Roomassa: millä nimellä kutsutaan gladiaattoritallin manageria tai gladiaattorien kouluttajaa? (Asterixinsa lukeneille ei luulisi olevan vaikea kysymys: mikä oli Caius Lalluksen ammattinimike?)

7. Missä Euroopan unionin jäsenmaassa puhutaan tsakonian kieltä?

8. Kun turkkilaiset valtasivat Kyproksen pohjoisosan, Kormakitin kylän asukkaat joutuivat lähtemään evakkoon saaren kreikkalaiseen eteläosaan. Mitä kieltä Kormakitin asukkaat puhuivat äidinkielenään?

9. Kuka irlantilainen kirjailija on kirjoittanut näytelmät The Plough and the Stars ja The Shadow of a Gunman?

10. Minkä historiallisesti merkittävän tapauksen pani alulle pappi Georgij (toisten lähteiden mukaan Grigorij) Apollonovitš Gapon?

11. Minkä kielen murre on bzyp?

12. Mikä on ainoa kyrillisillä kirjaimilla kirjoitettava kieli, jonka aakkosissa on Æ-kirjain?

13. Venäjän kansallisrunoilija Aleksandr Puškin kuoli nuoren naisen pahuuden uhrina. Miten?

14. Kuka venäläinen futuristirunoilija kirjoitti runon, jonka kaikki sanat on jotenkin johdettu venäjän kielen naurua tarkoittavasta sanasta?

15. Millä nimellä Ricardo Reyes julkaisi runonsa?

16. Kenen kuvitteellisen henkilön arvonimi on lordi Passmore? (Hänellä on myös toinen, tunnetumpi lordinarvo, jonka jätän mainitsematta, koska se olisi liian helppoa.)

17. Edgar Rice Burroughsin Mars-kirjoissa esiintyvät herrat nimeltä Tardos Mors, Mors Kajak, John Carter ja Carthoris. Mitkä ovat herrojen sukulaisuussuhteet ja arvonimet?

18. Minkä latinalaisamerikkalaisen maan historiaan kuuluu cristero-kapina tai cristero-sota (la Guerra Cristera)?

19. Pysytään Latinalaisessa Amerikassa: erään eteläamerikkalaisen valtion väestöä kutsutaan orientaaleiksi (los orientales) ja maakaan ei ole virallisesti nimeltään [---]n tasavalta, vaan [---]n orientaalinen tasavalta. Mikähän tämä maa on?

20. Missä puhutaan papiamenton kieltä?

2 kommenttia:

  1. Kai nämä saa jo kertoa?
    1. Wales
    2. Se on enklaavi, joka sijaitsee Sveitsissä.
    3. Venjamin Aleksandrovits Kaverinin (oik. Zilber) kaveri on tietysti Maksim Gorki.
    4. Tadeusz.
    5. Largo Argentinassa, niiden bussipysäkkien lähellä, josta pääsee Villa Lanteen ylös kukkulalle, on raunioalue, johon kuuluu neljä temppeliä. Yksi niistä on omistettu Lari Permarinille. Rakennettu joskus vuoden 200 tienoolla.
    6. Lanista
    7. Doorilaisesta murteesta kehittynyt kieli Peloponnesoksella Kreikassa. Itse asiassa lähellä nykykreikkaa.
    8. Arameaa
    9. Sean O'Casey. Unohdit mainita Juno and the Paycock -näytelmän, jonka myötä Dublin-triologian näytelmät olisi kaikki mainittu.
    10. Gapon oli ohranan agentti, joka liittyi vallankumouksellisiin, perusti työläisten organisaation ja marssi joukkojensa keskellä Talvipalatsiin vuonna 1905.
    11. Abhaasin.
    12. Vanha kirkkoslaavi.
    13. Georges d'Anthès ampui 26-vuotiaan Puskinin, koska tämä haastoi hänet kaksintaisteluun oltuaan mustasukkainen vaimostaan. Puskin oli naistenmies ja riitaa haastava luonne. Vastaavia tilanteita oli ollut aiemminkin. Georges yritti vältellä tilannetta, ja jopa nai Natalia-vaimon siskon, mutta se ei auttanut. Georges haavoittui tilanteessa. Tsaari Nikolai I tiettävästi otti Puskinin kauniin vaimon yhdeksi rakastajattarekseen myöhemmin.
    14. Velimer Hlebnikov (engl. Khlebnikov): "Oi naurakaa, naurajat, naurakaa ääneen."
    15. Neftalí Ricardo Reyers tunnetaan paremmin Pablo Nerudana.
    16. Tarzan.
    17. Mors Kajakin tytär Dejah Thoris on Marsin sotaherran (ja Heliumin prinssi) John Carterin vaimo eli Mors Kajak on Johnin appi. Carthoris on siten Johnin poika eli Mors Kajak on hänen isoisänsä. Tardos Johnin vaimon Dejah Thorisin isoisä.
    18. Meksikon.
    19. Uruguay.
    20. ABC-saarilla.

    VastaaPoista
  2. 1. Aivan oikein, Wales.

    2. Edelleenkin Sedis on oikeassa, Büsingen on Sveitsin enklaavi (tai Saksan eksklaavi Sveitsin alueella).

    3. Tällä kertaa meni väärin. Sitaatti on näet Jevgeni Oneginista, ja hän, jota Kaverin odottaa, on Jevgeni Onegin itse,

    4. Aivan: Tadzio, eli Tadeusz.

    5. Hieman kaukaa hait. Haussa olivat larit ja penaatit, eli kotialttarilla palvotut kotijumalat.

    6. Aivan oikein: lanista.

    7. Kreikassapa juuri. Tsakonia ja Pontoksen kreikka ovat ne kaksi murretta tai kieltä, jotka eivät pohjaudu koineehen, vaan aikaisempiin murteisiin, ja joita on siksi pidettävä ymmärrettävyyden kannalta eri kielinä.

    8. Ei arameaa, vaan arabiaa: maroniittiarabiaa.

    9. Seán O'Casey juuri.

    10. Hyvin yksityiskohtaisen selostuksen annoit, mutta haussa ollut historiallinen tapahtuma (Pietarin verisunnuntai, tai vuoden 1905 "vallankumouksen kenraaliharjoitus") jäi mainitsematta!

    11. Kyllä vain, bzyp on abhaasin murre.

    12. Olisi kai pitänyt tarkentaa "nykykieli". Kyseessä on ironaun eli osseetin kieli, joka on iranilainen kieli, tiettävästi merkittävin Kaukasuksen alueella puhutuista iranilaisista kielistä.

    13. Lähinnä hain tietoa P'n vaimon Natalian petollisuudesta, joka johti kaksintaisteluun d'Anthesin kanssa. Natalia oli tuskin täysi-ikäinen hupakko, joka ei ymmärtänyt runouden päälle.

    14. Aivan oikein, Velimir Hlebnikov.

    15. Pablo Nerudapa hyvinkin.

    16. Kyllä, Tarzan. Se tunnetumpi lordinarvo on Greystoken lordi.

    17. Juuri niin. Tardos Mors on jeddak; Mors Kajak on hänen poikansa ja jed; John Carter on Mors Kajakin vävy, Heliumin prinssi ja Marsin sotavaltias; ja Carthoris on John Carterin poika ja Heliumin prinssi hänkin.

    18. Kyllä, Meksikon.

    19. Ja se on tosiaan República Oriental de Uruguay, koska se on Río de la Platan suiston itäranta, Banda Oriental.

    20. Juuri näin: Aruba, Bonaire ja Curacao olivat kyseiset saaret.

    VastaaPoista

Kommentit on suljettu. Jos ajattelit kirjoittaa tänne jotain paskaa, niin tiedoksesi: siitä ei tule mitään nyt eikä koskaan.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.