Suositut tekstit

torstai 16. helmikuuta 2006

Todellisuuden kieltämisestä jälleen kerran

Silloin ennen vanhaan, kun jaksoin vielä lukea teknillistä termiä käyttääkseni noita möyheitä ripulipaskablogeja, niissä julistettiin minut mielipiteitteni perusteella "työttömäksi mikrotukihenkilöksi, jonka elämän sisältö on tiirata vormuloita". Tästä linkistä huomaa, että tämäntyyppisen paskan heittäjiä on tullut kuvioihin uusi sukupolvi.

Näin päähänpotkittuna ATM:nä yksi maailman turhauttavimmista ja raivostuttavimmista asioista on joutua tekemisiin idioottimaisten ennakkoluulojen kanssa - yleistysten, joita on mahdoton saada tosiasioilla oikaistua. Olen nähdäkseni tehnyt blogissani jo ihan riittävän selväksi sen, että en ole työtön, en ole mikrotukihenkilö, en harrasta koodaamista enkä liioin ole vailla sosiaalisia taitoja. Tai no, eräätkin näillä taidoilla mielestään oletettavasti varustetut henkilöt ovat tunnetusti kirjoittaneet minusta perättömiä pedofiilitarinoita nettiin sekä painostaneet tyttöystävääni jättämään minut. Jos tämä tällainen käytös on merkki sosiaalisista taidoista, taidan ihan suosiolla jättää moisien taitojen opettelun noille paremmille ja ylempitasoisille ihmisille, jotka tuollaista käytöstä harrastavat.

Blogistanista valitettavasti poistunut Afroditen vapaa maailma -seksihuohotusblogin kirjoittaja totesi aikoinaan meikäläisestä seuraavaa: X:n blogissa oli linkki erään melkoisen katkeroituneen tyypin agressiivishenkiseen, suorastaan naisvastaiseen blogiin. Luin siitä jonkun pätkän, ensin suht levollisin mielin, asenteella: 'mikähän hassu tyyppi tääkin on'. Kuvittelin aluksi, että kirjoittaja olisi kenties joku karkea ja sivistymätön nuorison edustaja, joka ei vaan ole vielä oikein päässyt ineen parisuhdemaailmaan. Jopa vähän hymyillen mietin, että voi sentään, jos esim. pornoleffojen yletön tsiigaaminen tuottaa joillekin nuorille miehille noin hassuja käsityksiä naisista... Mutta luettuani hieman enemmän mulle alkoi valjeta, että kyseessä on pakko olla ihan aikuinen ihminen, jolla on vaan elämä mennyt aika ikävästi puihin. Afrodite ilmaisi asian harvinaisen osuvasti, kun vaivautui tekemään päätelmänsä ennakkoluulottomasti ja lukemaan blogia vähän pidemmälle. Meitähän on olemassa aika paljon: aikuisia ihmisiä, joilla vain on mennyt elämä aika ikävästi puihin. Ja yksi tärkeimpiä syitä sen puihin menemiseen on, että suurin osa naiseläjistä ei kykene korjaamaan omia ennakkoluuloisia ja lokeroivia käsityksiään ihmisistä senkään vertaa kuin ystävämme Afrodite, - samalla kun nämä asianomaiset naiseläjät pitävät itseään ennakkoluulottomuuden ja suvaitsevaisuuden perikuvina. (Vaikka kyllähän me tiedämme, mitä se ennakkoluulottomuus ja suvaitsevaisuus tarkoittaa naisten kielessä: se tarkoittaa omien ennakkoluulojen innokasta suvaitsemista.) Näille koodari- ja atk-tukihenkilöjutuille voisi toki nauraa ja todeta, että asianomaiset ovat ihan yksinkertaisesti valistumatonta ja tyhmää paskasakkia, ellei olisi niin ilmeistä, että kyse on laajalle levinneistä ennakkoluuloista ja kepeäksi arkitavaksi muuttuneista epäinhimillistämisrutiineista. Kaikkein rasittavinta on se, että tällaiset maneerit omaksuneet ihmiset ovat kaapanneet kielen haltuunsa ja kutsuvat ennakkoluuloja ennakkoluulottomuudeksi, suvaitsemattomuutta suvaitsevaisuudeksi, mustaa valkoiseksi ja pahaa hyväksi.

Nuorena en ymmärtänyt, miksi jotkut kirjailijat julistivat teoksissaan niin äänekkäästi tarvetta ottaa käyttöön puhdistettu kieli, jossa ei olisi rappeutuneen maneerikielenkäytön painolastia ja jossa sanat olisivat uusia ja valmiina täytettäviksi kirjailijan omilla konnotaatioilla ja assosiaatioilla. Nuorena en ymmärtänyt tuota, koska nuorelle sanat ovat uusia ja tyhjiä ja kieli hänen muovattavissaan ja luotavissaan. (Kokonaan toinen asia sitten on, että nuori on juuri tuosta syystä myös vastaanottavainen mainos- ja propagandakielelle ja valmis uskomaan siihen.) Nyt olen alkanut ymmärtää tuota ajattelutapaa yhä paremmin, koska suomen kieli on niin täynnä erilaisten vähäjärkistöjen siihen istuttamaa roskaa. Feministit, joiden pääasiallinen vihollinen ei ole miesvalta, patriarkaatti eikä tasa-arvon puute, vaan ATM:n seksuaalisuus, julistavat olevansa seksuaalimyönteisiä; vanhojen etelävaltioiden rasismin veroisella ennakkoluuloisuudella ATM:iä luokittelevat ja leimaavat roskabloggaajat julistavat olevansa ennakkoluulottomia ja ottavansa jokaisen ihmisen yksilönä; ja tähän tyyliin noin yleensä. Nuorison puhuma suomi on katurikollisten ja alamaailman slangia sekoitettuna armeijassa sönkättävään käsittämättömään hikihepreaan: kielenkäytössä ilmenee selvimmin, että puoli- ja täysrikollinen alaluokka on suomenkielisen Suomen kulttuurissa ottanut hegemonin niskalenkin kaikista muista yhteiskunnallisista ryhmistä. Lauhinta on olla tytisevä pirihuora ja narkkaava katuvaras. Sosiolingvistinä tiedän, että arvostetuin ja ihailluin ryhmä saa aina kielensä yleiseen käyttöön.

Tässä tilanteessa tosiaankin huomaa, että se puhdistetun kielen tarve on oikea ja olemassa oleva tarve, jota ei pidä kuitata pelkkänä ylilitteräärin, maailmaa nenänvarttaan pitkin katselevan Taiteilijan tekokyldyrellinä poseerauksena. Sitä tuntuu olevansa tosiaan ilman kieltä, jolla voisi rehellisenä ihmisenä ilmaista totuuden, koska eriasteiset huijarit ja retkut ovat ehtineet istuttaa oman valheensa immanentiksi osaksi jokaista sanaa.

PS. Ai, muuten:
- minä en ole työtön;
- minä en ole mikrotukihenkilö, vaan pikemminkin mikrotuen tarpeessa oleva henkilö;
- minä en osaa koodata (mahdollisesti joudun opettelemaan);
- minä en katso vormuloita televisiosta, vaan Seinfeldin vanhoja jaksoja DVD:ltä;
- minulla on tyttöystävä;
- jolle laulan iiriksi, ja hän haluaa silti olla kanssani.

Kyllä minun kirjoituksiani saa kommentoida varsin karkeinkin äänenpainoin, jos edellä olevat tosiasiat myönnetään. Olen hiukkasen jo kyllästynyt olemaan tupakoimaton raittiusmies, jota haukutaan röökinhajuiseksi juopporentuksi.

16 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Älyllisesti epärehellisenä, typeränä ja omahyväisenä ihmisenä et tietenkään tajua, että ATM-leima saadaan muilta ihmisiltä mielivaltaisesti. Vai eikö sinulla ole lukutaitoa?

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Panu, näkökulmaero selittää tuon tulkintaeron.

    Moni verkossa ATM:yydestään puhuva on ymmärtääkseni omaksunut siihen liittyvän sanaston törmättyään siihen verkossa ja tunnistettuaan kuvauksista oman tilanteensa. Toisin sanoen moni on kai kokenut jonkinlaisen ahaa-elämyksen: noista muistakin tuntuu siltä, että heihin on lyöty leima.

    Esimerkiksi minä taas olen törmännyt tähän termistöön verkossa ja joutunut vaivalla ottamaan selville mitä sillä tarkoitetaan, sillä siihen liitetyt kuvaukset ovat aika epärelevantteja oman elämäni kannalta. Arvelen etten ole ainoa, ja epärelevanttius voi johtua monenlaisista syistä.

    Jos sanasto ja kuvaukset eivät aiheuta minkäänlaista selvää tunnistusreaktiota, niitä lähtee helposti tulkitsemaan katsomalla miten niitä käytetään. Niitä käytetään monissa blogeissa, ja kokonaiskuva syntyy siis monenlaisten ja monien ihmisten kirjoittamien tekstien perusteella. Niitä käytetään tyypillisesti niin, että puhutaan omasta ATM:yydestä. Jos termiin törmänneellä ei ole omakohtaista kokemusta siitä, miltä tuntuu olla "leimattu" ATM:ksi tai ATN:ksi (esimerkiksi minulla ei ole), alkaa hyvin helposti näyttää siltä, että leimaaminen tapahtuu kun termiä aletaan käyttää, ja leimaaja on siis ATM:ksi julistautunut itse.

    En oikeastaan usko, että tunnistaminen, leimaaminen, leimautuminen ja identifioituminen tapahtuvat kaikilla ATM:yydestään puhuvilla samoilla tavoilla. Joillakuilla kyse saattaa todella olla vahvastikin itsesäälissä vellomisesta - toisaalta itsesäälissä vellomaan heittäytyminen on mielestäni merkki jostain huolestuttavasta. Jotain yhdistäviä kokemuksia tuntuu kuitenkin löytyvän. Erilaisten ATM:yydestä puhuvien tekstien lukeminen on varmasti saanut minut suhtautumaan entistä kriittisemmin esimerkiksi omaan teiniaikaiseen käytökseeni. Sen minustakin mietityttävän kysymyksen, leimatuksi tulemisen kokemuksen, kaivaminen esille ATM-puheen kirjosta on kuitenkin aika työlästä. Siihen päästäkseen täytyy näet hermostumatta ohittaa suunnaton määrä katkeruutta, kaunaa, huonoa sosiobiologiaa ja stereotypisointia. Minusta ei ole mitenkään kummallista jos sitä ei jaksa tehdä. Se kun on monissa tapauksissa yhtä työlästä kuin vuoroin tyytymättömästi ruikuttavien ja vuoroin outoja vaatimuksia esittävien nuorten naisten blogien lukeminen.

    VastaaPoista
  5. Panu kuule,

    tässä on semmoinen perusongelma, että sähän et ole mikään ATM. Sulla on ollut monta naista ja nykyisin on jopa ihan vakkari.

    VastaaPoista
  6. Minä kannatan vapaaehtoista ATM:ksi rupeamista jos vaikuttaa siltä, että tykkäämisasioiden kulut ovat korkeammat kuin tuotot.

    Olen antanut sille nimen AT-pride.

    Kun luovuttaa lopullisesti ja tuomitsee itsensä toivottoman epäseksikkääksi ja lopettaa yrittämisenkin, säästyy ainakin psykodraamoilta. Todennäköisesti ajan myötä muitakin synergiaetuja syntyy kun resursseja vapautuu hedelmättömästä kosiskelusta.

    Tietenkin siinä on sellainen, että kannattaa olla muitakin harrastuksia joihin aikansa käyttää. Muuten voi käydä kuin eläkkeelle siirtyvälle urheilijalle. Nörttiys on siinäkin mielessä siunauksellista.

    VastaaPoista
  7. Junis: "tässä on semmoinen perusongelma, että sähän et ole mikään ATM. Sulla on ollut monta naista ja nykyisin on jopa ihan vakkari."

    Vain nettipersoona: Kyllähän sieltä keskitysleiriltä jäi aina numerotatuointi heikkoon lihaan.

    Aivan. ATMyyteen kuuluu nimenomaan sellainen kokemus, että mistään sosiaalisten taitojen hankkimisesta ja siistiytymisestä ei oikeasti ole mitään hyötyä, koska kortit on jo etukäteen merkitty. Lopulta lyö lossiksi sekä sosiaalisten taitojen hankkimisen että siistiytymisen, koska ne ovat todistetusti osoittautuneet täysin irrelevanteiksi.

    VastaaPoista
  8. Panu,

    tossa sä taisitkin jo todistaa oikeaksi sen väitteen, että ATM-retoriikan oleellinen idis on valittaa ja nillittää.

    Missä keskitysleirissä säkin muka olet ollut? Joka jätkä tässä on rakkausasioissa turpaansa saanut. Kuten ennenkin olen sanonut, mullakin oli semmoinen, joka ihan kirjaimellisesti yritti tappaa enkä mä siitä mitään maailmankatsomusta ole itselleni tehnyt.

    Ihan varmasti on olemassa oikeita alemman tason miehiä ja sä olet tehnyt suuren työn käyttäessäsi herralta saamiasi lahjoja atm-kokemuksen verbalisoimiseen, mutta et sä itse millään alemmalla tasolla ole.

    VastaaPoista
  9. Kuule, kyllä minä olen mitä suurimmassa määrin ATM. Joka jätkä saa rakkausasioissa turpaansa, mutta "joka" jätkällä on myös myönteisiä kokemuksia, jotka lisäävät itseluottamusta. "Joka" jätkällä tuskin on tunnetta, että kortit ovat merkityt häntä vastaan ja että millään, mitä hän tekee tullakseen paremmaksi poikaystäväkandidaatiksi, ei ole yhtään mitään vaikutusta asioihin, vaan turpiin tulee joka tapauksessa. Se tunne on ATMyyden peruskokemus.

    VastaaPoista
  10. Täh.

    Vittu kyllä mulla ainakin oli tasan kortit merkittu mua vastaan ennen kuin tapasin nykyisen vaimoni. Vähän kuule et tunne ketään joka on saanut niin paljon niin komeassa kaaressa kenkää kuin mä olen ja usko pois.

    Tyydy Panu siihen, että sä olet antanut äänen miehillie, joihin et itse kuulu.

    VastaaPoista
  11. Jonkin asteisena bloginyypiönä törmäsin ihan siellä real-lifessä termiparin ATM/N ja YTM/N kanssa kohdakkain (=nettimaailmassa jo pitempää hengailleet, minua siinä todellisuudessa valistuneemmat real-life kaverit olivat omineet tämän käsiteparin ihan vakavasti otettavaksi todellisuuden hahmottamismalliksi.)
    Mä kauhistuin. Miten tuollaisen typerän mittaroinnin kautta syntyy käsittämätön ja kapea ihmiskuva, ja mitä yksioikoisuutta tuollaisen ajattelun kautta syntyykään. Olen pöyristynyt, häkeltynyt ja hämmästynyt jos moninaisuuden ja epävarmuuden sieto on noin heikoissa kantimissa, että mennään noloon ja alkeelliseen hyvä-paha, oikea-väärä asetelmiin. Helppoa? No kyllä. Rehellistä? No ei koskaan. Ajatusleikkina hauska, vakavasti otettavissa ei iän kuuna päivänä.

    VastaaPoista
  12. Miten tuollaisen typerän mittaroinnin kautta syntyy käsittämätön ja kapea ihmiskuva, ja mitä yksioikoisuutta tuollaisen ajattelun kautta syntyykään.

    Niin. Kerro se naisille, jotka tuota mittarointia harrastavat. Kyse on juuri siitä, että naiset mittaroivat juuri tuolla tavalla. ATM on ainoastaan heidän käytöksestään tehty päätelmä.

    VastaaPoista
  13. Jaahas, jos Eufemia ei osaa MATiin liittyen tehdä muuta kuin toistaa sitä, että miten hänellä ei ole mitään kokemusta AT-henkilönä olemisesta, niin voisin ehkä lohduttaa häntä kertomalla hänenkin aikanaan kokemuksia siitä saavan. Sen sijaan sanon, mene, juokse, rahalla saa ja pillulla pääsee, jos raamit on kunnossa.

    VastaaPoista
  14. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  15. päätelmä, eli oman epäonnistumisesi aikaansaama harhakuvitelma kun ei se luokan kaunein tyttö ottanut minua ala-asteella mukaansa piirileikkiin...

    Tietyssä vaiheessa asiaton vittuilu ja tahallinen väärinymmärtäminen saavuttaa rajan, jonka jälkeen reaalielämässä lyödään naamaluut säpäleiksi, tai blogin kommenttiosastolla tulee voimaan porttikielto. Teikäläisen osalta se raja tuli nyt saavutettua.

    VastaaPoista
  16. Se on kyllä huvittavaa, tosin pidemmän päälle erittäin vitutoivaa, että vaikka sitä kuinka alleviivaisi ja huutaisi, ettei ole koskaan haikaillut sen luokan kaunottaren, vaan ihan tavallisten tyttöjen, perään, niin silti löytyy noita, jotka tulevat räksyttämään, kuinka ATM on katkera siitä, että joku blonditissikuningatar torjui ja torjuu lähestymisyritykset. Taitaa olla aivan sama, mitä noille yrittää selittää, kuitenkin joku Birdy tai muu ATM:ien vastainen mustakaapuinen YT-pastori on enemmän oikeassa kuin me, jotka olemme omia elämiämme joutuneet aitiopaikalta seuraamaan.

    VastaaPoista

Kommentit on suljettu. Jos ajattelit kirjoittaa tänne jotain paskaa, niin tiedoksesi: siitä ei tule mitään nyt eikä koskaan.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.