maanantai 17. maaliskuuta 2014

Hirvisaaren taianteko

James Hirvisaari kehuu Facebook-sivullaan tehneensä jonkinlaisen mustamaagisen taian - sanamuoto on seuraava: "Juuri äsken painoin kaikkea vääryyttä vihaavan hengen voimassa ehdottoman oikeudentunnon pyhää energiaa täynnä olevan vaajan kansanpetturin sydämeen. Kello tikittää." Tällä kertaa taian kohteena ei kuitenkaan taida olla nöyrin palvelijanne, ainakin taikaheittoa kommentoineet arvelevat uhria Johan Bäckmaniksi. Tämä olisi Hirvisaarelta sikäli edistystä, että aiemmin hän on Hommalla korostanut, miten tärkeää olisi, että suomalaiset ja venäläiset kansallismieliset "kunnioittaisivat" toisiaan, sekä selittänyt Venäjän arvostelun ja Venäjän uhasta tunnetun huolen olevan "katalaan viittaan kätkeytyvää mokuilua", ilmeisesti siksi, että hän pitää islamia todellisena vaarana.

Kristillinen äärioikeistomme ei tietenkään nyt eikä vastakaan paheksu sitä, että teologi ja entinen helluntaisaarnaaja Hirvisaari tällä tavalla tekee taikoja ja muutenkin flirttailee kaikenlaisen esoteerisen salatieteilyn ja taikauskon kanssa - ei, vaikka Hirvisaari pitää pilkkanaan aika keskeisiä kristillisiä periaatteita ja varmasti teologina itsekin tietää sen oikein hyvin. Kristinuskolle ja laajemminkin aabrahamilaisen monoteismin perinteelle on ominaista, että kaikenlaiset luonnonhenget nähdään joko alkukantaisten pakanoiden mielikuvitteluna tai Saatanan ohjaamina demonisina henkivaltoina ja kaikenlaiset kiroukset ja loitsut paholaiselle osoitettuina - Jumalan puoleen nähkääs käännytään vain rukouksin.

Kristillinen äärioikeisto on kovasti paheksunut Harry Potter -kirjasarjaa siihen sisältyvien maagisten elementtien vuoksi, joiden on nähty viettelevän nuorisoa saatanallisten henkivaltojen puoleen. Toisin kuin monet kristillisen äärioikeiston ateistiset arvostelijat, minä näen tämän Potterien paheksunnan sinänsä ymmärrettävänä: kyllä nuortenkirjoja voi, saa ja tuleekin arvostella erilaisin pedagogisin perustein, ja jos jonkun pedagoginen tavoite on kristinuskon juurruttaminen nuorisoon, totta kai hänellä on syytä löytää Pottereista kaikenlaista moitittavaa. Kyllä Harry-pojan seikkailuja on mahdollista arvostella ankarastikin myös luonnontieteellisestä maailmankuvasta - ja siihen liittyvistä opetus- ja kasvatustavoitteista - käsin.

Nyt kuitenkin kristilliseltä äärioikeistoltakin tulisi voida vaatia samaperiaatteisuutta, esimerkiksi sitä, että jos Potterit tuomitaan noituuden vuoksi, myös Hirvisaaren noituusharrastuksia vastaavasti paheksuttaisiin. Kristillisen äärioikeiston luonteeseen kuuluu kuitenkin, että se on enemmän äärioikeistoa kuin kristillisyyttä, eli (ääri)oikealla puolella oleville annetaan anteeksi kaikenlainen epäkristillisyys, taikojenteko, ateismi ja avoin uskonnon pilkkaaminen, koska he kuitenkin ovat lähtökohtaisesti liittolaisia.

Juuri tämä kaksinaamaisuus osoittaa, miten täydellisen moraaliton ja kaksinaamainen mukamas Raamattuun tukeutuva uskonnollinen äärioikeistomme on. Eikä se seksuaalisuudenkaan osalta käyttäydy niin siveellisesti kuin väittää. Tukki on silmässä, mutta muiden roskia vain paheksutaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit on suljettu. Jos ajattelit kirjoittaa tänne jotain paskaa, niin tiedoksesi: siitä ei tule mitään nyt eikä koskaan.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.