perjantai 17. joulukuuta 2004

"Siit tulee hyvä olo kun huomaat että osaat ite"

Tommi kirjoitti Merkinnöissään ihailevansa Cityn Amis-artikkelin Villeä, koska tämä alkaa kuulostaa skarpilta ja aikuiselta heti kun puhe kääntyy itse ammattiin. Olen Tommin kanssa aivan samaa mieltä. Yksi minun viime aikoina suuresti ihailemistani henkilöistä on muuan neiti Milla H, joka toimi toissa ja viime vuonna kantakahvittamoni kokkina, tai oikeastaan leipurina - hän opiskeli ainakin tuolloin alaa täkäläisessä ammattikorkeakoulussa. Hän oli tietysti tavattoman nätti ja upea - melko pienikokoinen, mutta täältä ylhäältä kaikki tytöt näyttävät pieniltä - ja kyllähän minun täytyy myöntää, että vähän ihastuin häneen, mutta ennen kaikkea siksi, että hän teki niin skarpin, ammattitaitoisen vaikutelman. Amistytöt - ja tässä tarkoitan nimenomaan ammattikorkealaisia - ovat aina vedonneet minuun järkevyydellään ja aikuisuudellaan, mutta koska he tavallisesti polttavat tupakkia ja juovat viinaa, he ovat minun horisonttini ulkopuolella.

Nuorena kuvittelin, että yliopistoista löytyisi fiksua seuraa. Yliopistot kuitenkin houkuttelevat puoleensa neuroottisia nörttimiehiä ja tasapainottomia humanistinaisia, joiden kummankin löyhäpäisyyskin ilmenee niin erilaisella tavalla, että he vihaavat toisiaan. Ammattikorkeaan menee sitä vastoin ihan tasapainoista, järkevää ja mukavaa porukkaa, joka osaa kommunikoida, sen sijaan että tarttuisi jonkin käsittämättömän arvovaltasyyn takia johonkin puoleen sanaan. Neiti H. osasi kommunikoida suoraan ja konstailematta, ja siitä tuli aivan saakelin hyvä olo, että tuollaisiakin on. Mutta ei meille, ei, vaan ammattikorkean omille pojille, ja taitaakin olla parempi niin. Noin hyviä naisia ei kukaan akateeminen ansaitse.

(Onkin muuten tyypillistä, että minunkin nyttempi tyttöystäväni opiskelee sellaista akateemista alaa, joka on hyvin lähellä ammattikorkeaa - hänkin on kielialalla, muttei mikään neuroottinen filologi, joka pilaisi aivonsa jollain genderteorialla ja sorrettuisuuskokemuksentiedostamistieteellä, vaan kääntäjä.)

Tiedättekö muuten, mikä tulee mieleen neuroottisista humanistinaisista, jotka alkavat inistä heti kun ovat haistavinaan naiseuden loukkaamista toisen puheissa? Ne ämmät käyttäytyvät tasan samalla tavalla kuin väkivaltaiset öyhöttäjät, jotka yhtäkkiä puhkeavat ynisemään: Sanoitsä jätkä jotain? Vittu sanoitsä jotakin? italowesternin pahishahmon äänellä - kun heidän itsetuntoaan on loukattu ja loukkaus on tarvis pestä pois verellä, hampaankappaleilla ja luunsiruilla. - Ehkä ne humanistipimut juuri tämän takia rakastavat öyhöttäjiä. Ovat kuitenkin viime kädessä samaa maata kuin maalarin housut.

3 kommenttia:

 1. Vilkaisepa mitä Veloena (http://veloena.blogspot.com/) kirjoittaa lautamiehenä olosta. Autoja pesäpallomailalla takonut öyhöttäjämies tekee häneen vaikutuksen, koska on niin kaunis enkenlinkiharoissaaan. Tästä syystä öyhöttäjän lajityypillinen perustelumölähdys ("no noi autot nyt vituttaa mua") on selvästikin nähtävissä myös muuna kuin silkkana väkivaltaisena typeryytenä; yleviä syitä autoja vastaan on ilmeisesti helppo keksiä kun vastustajana on sopivan komea öyhönderi. Tällaisten piruettien jälkeen teon tuomitseminen vaikuttaa tekopyhältä. Idiotia on idiotiaa, ei siinä ole ulkomuodolla mitään vaikutusta.

  Veikkaan, että pesismailalla hutkija ei taatusti ole mikään valistunut mutta radikaali ekoälykkö, vaan pelkkä häiriintynyt moniongelmikko, jonka todellinen ja vakava häiriintyneisyys Veloenalta peittyy kauniin ulkokuoren taakse. Saattaa olla jopa onni, että lautamiehissä ei ole useampia 40-luvun jälkeen syntyneitä.

  VastaaPoista
 2. Veloena kyllä sanoi, ettei ulkonäkö ja autovitutus puolusta tuollaista tekoa. Minusta hänen pointtinsa oli yksinkertaisesti se, että 1) vanhempi väki ei ymmärrä, mitä vikaa voisi autoissa olla ja 2) vanhempi väki ei hyväksy pitkähiuksisia miehiä miehiksi.

  En osaa sanoa mitään jätkästä, mutta mitä tulee noihin vanhempiin tyyppeihin, olen Veloenan kanssa täydelleen samaa mieltä.

  Ja hyvin takerruttu yhteen pieneen yksityiskohtaan kirjoituksessa, jossa oli paljon suurempia ja tärkeämpiä pointteja.

  VastaaPoista
 3. Veloenan selvästi ilmaisemat pääpointit olivat juuri nuo jotka mainitset, mutta samaan aikaan riveiltä voi lukea, että Veloena kohdisti ilmiselvää ja täysin asiatonta sympatiaa riehujaa kohtaan vain koska hän oli sorea poika. Tämä oli se minun pääpointtini. Epäsosiaalisesti käyttäytyvät ihmiset eivät ansaitse minkäänlaista myötätuntoa - eiväthän hekään tunne myötätuntoa rikoksensa kohtaita tai näiden omaisuutta kohtaan. Minun olisi vaikeaa tuntea minkäänlaista empatiaa kaunista autojenhajottajanaista kohtaan, joka kaiken lisäksi perustelisi tekonsa vitutuksella. Öyhöttäjä on öyhöttäjä.

  Minulla ei ole autoa, enkä pidä yksityisautojen aiheuttamista saasteista ja ruuhkista, varsinkaan Helsingin keskustassa. Se ei kuitenkaan muuta mielipidettäni vähääkään positiivisemmaksi pesisöyhöä kohtaan.

  Järki ja tunteet tulisi pitää lautamiestyössä erillään. Veloena syyllistyy samaan virheeseen josta hän moittii vanhoja lautamiespatuja, hehän näkevät turkismielenosoittajien toiminnan liian negatiivisessa valossa, tunnepohjalta.

  VastaaPoista

Kommentit on suljettu. Jos ajattelit kirjoittaa tänne jotain paskaa, niin tiedoksesi: siitä ei tule mitään nyt eikä koskaan.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.