Suositut tekstit

sunnuntai 23. huhtikuuta 2006

Meemi

Kun se on nykyään muodissa, niin osallistunpa minäkin: kysykääpä minulta kuusi kysymystä, olivatpa ne miten älyttömiä tai omituisia tahansa. Niin halutessanne jatkakaa meemiä omassa blogissanne.

Toinen liikkeellä oleva lause on kuudes lause lähimmän kirjan sivulta 123. Koska minulla on vaikeuksia päättää, mikä tuossa lähimmässä kirjapinossa on "lähin" kirja, tarjotaan muutama vaihtoehto, joista voitte valita:

Deirtear i gcónaí nach bhfuil aon chuma ar an scéalaí muna bhfuil sé ann craiceann a chur ar an scéal, rud nach raibh Johnny in ann a dhéanamh.

Tämä tulee Colm Ó Ceallaighin romaanista Meilt Mhuilte Dé, "Jumalan myllyjen jauhaminen", joka on vauhdikasjuoninen seikkailutarina, kuten Colmin toinenkin lukemani romaani, länkkäri Brídín an Dilleachta. Kirjan nimi viittaa sanontaan meileann muilte Dé go mall, Jumalan myllyt jauhavat hitaasti. Koska iiri ei ole laajalti ymmärretty kieli, tarjoan käännöksenkin: "On tapana sanoa, ettei tarinaniskijästä ole mihinkään, ellei hän kykene kertomaan tarinaa niin että se kuulostaa uskottavalta, ja siihenhän Johnny ei kyennyt."

Sorgen efter Johannes Smeds upphörde att vara ny och smärtsam.

Tämä taas tulee Lars Sundin romaanista Lanthandlerskans son, jolla on, öhöhöm, tiettyä romanttista merkitystä Marian ja minun suhteelle.

Foilsíodh litir ar an Kerry Evening Post, nuachtán Protastúnach i dTrá Lí.

Tämä tulee Ceiliúradh an Bhlascaoid -vuosikirjan kuudennesta numerosta Oideachas agus Oiliúint ar an mBlascaod Mór. Käännös: "Kirje julkaistiin Kerry Evening Postissa, traleeläisessä protestanttisessa lehdessä." Trá Lí eli Tralee on Kerryn kreivikunnassa, siis Irlannin lounaisrannikolla.

Díomá orm féin go raibh mo mhuintir féin as baile athraithe.

Tämä taas on Beairtle Ó Conairen romaanista Fonn na Fola. "Olin pettynyt, koska omat sukulaiseni olivat poissa kotoa asuessaan muuttuneet niin paljon." Iirinkielinen ilmaus jättää aika paljon turhia sanoja pois.

Marú is bascadh, maslú agus goid, gan trácht ar cad deineadh le mná sa chlíbín!

Tämä tulee Maidhc Dainín Ó Sén, väkivaltaviihderomaaneja kirjoittavan kerryläisen, romaanista Idir Dhá Lios. "Tappo ja pahoinpitely, loukkaus ja varkaus, puhumattakaan siitä, mitä taloryhmän naisille tehtiin!" Voin vakuuttaa, että tuo lause on täysin Maidhc Dainínin kirjojen yleisen hengen ja meiningin mukainen.

Så att nu, nio månader senare, skämtade Wee Willie Winkie om sin hustrus väntade baby och en fläck blev uppenbar på engelsmannens panna.

Ja tämähän oli tietysti Salman Rushdien Keskiyön lasten ruotsinnos, odotettavasti nimeltään Midnattsbarnen.

5 kommenttia:

  1. Katsotaanpa.

    1. Millaisia blogeja seuraat, ts. mikä tekee blogista seuraamisen arvoisen, tai mikä takaa sen, ettet seuraa?

    2. Oletetaan, että saisit elää elämäsi uudestaan palaten ikäsi verran ajassa taaksepäin, ja saisit etukäteen valita, elätkö uuden nuoruutesi "alempitasoisena" vai "ylempitasoisena", niin kumman valitsisit? Perustele.

    3. Olet muistaakseni kertonut useaankin otteeseen suorittaneesi siviilipalveluksen. Jos olisit joutunut valitsemaan varusmiespalveluksen ja totaalikieltäytymisen välillä, niin kumman olisit valinnut ja miksi?

    4. (Menkööt nyt hömppäkysymyskin) Onko olemassa mitään ruokaa, mitä et kerta kaikkiaan voi sietää, etkä varsinkaan syödä, ja jos on, niin mikä?

    5. Löydät kirjakasojesi alta lampun, ja puhdistaessasi sitä eteesi ilmestyy djinni, joka lupaa toteuttaa 3 toivomustasi. Mitä ne ovat? (et voi toivoa lisää toivomuksia).

    6. Jos et olisi (koulutukseltasi) kielitieteilijä, etkä kemisti, niin mikä?

    VastaaPoista
  2. 1) Blogista tekee seuraamisen arvoisen se, että saatan samaistua kirjoittajan kokemukseen, että hän on mielenkiintoinen kirjoittaja tai että tunnen hänet henkilökohtaisesti.

    Blogista tekee seurattavaksi kelpaamsttoman se, että kirjoittaja on tylsä ja kirjoittajana huono, että hänen kokemuksiinsa ei voi samaistua tai että hän on henkilökohtaisesti epäsympaattisen tuntuinen. Erityisesti feministiblogit, rasistiset inttäjäblogit ja libertaristiblogit ovat vastenmielisiä, mutta niin myös omahyväisten ja typerien YTM-keikarien blogit.

    2) Jos saisin näillä tiedoilla valita uuden nuoruuden ylempitasoisena, niin luulenpa, etten valitsisi sitä. Olisin nimittäin ylempitasoisena todella vastenmielinen ja julma ihminen.

    3) Luultavasti olisin valinnut varusmiespalveluksen, koska minulla on kuitenkin se tietty peruslainkuuliaisuus.

    4) Moniakin. Koulussa oli paljon pahoja ruokia. Joistakin opin pitämään, mutta kesäkeittoa en edelleenkään voi sietää. Jo sen nimikin saa minut voimaan pahoin. Useimmat homejuustot ovat inhottavia, enkä sienistäkään pidä.

    5) Huh, nyt meni vaikeaksi. Tällä hetkellä toivoisin, että Yhdysvalloista tulisi omien ihanteittensa mukainen valtio, että Iranista tulisi mukava liberaali-islamilainen demokratia ja että saisin taas terveet hampaat.

    6) Tähtitieteilijä. Siis jos matematiikkaan riittäisi/olisi riittänyt viitseliäisyyttä.

    VastaaPoista
  3. Her-kulli-nen tilanne!

    1. Miksi blogistasi saa sen käsityksen, että vihaat naisia?

    2. Mikä oli ensin: muna vaiko siittiö?

    3. Onko Suomea uhkaamassa lihavuusepidemia?

    4. Ymmärrätkö laisinkaan kroonisia myöhästelijöitä?

    5. Oliko oikein, että Suomen Hiihtoliitto valitsi päävalmentajakseen norjalaisen Magnar Dalenin?

    6. Harrastatko sinä mitään urheilulajia?

    t. christer

    VastaaPoista
  4. 1) Sapir-Whorfin hypoteesiin perustuva vastaus: Koska suomalaiset, joilla on kahdelle eri asialle vain yksi sana, ovat niin huonoja erottamaan toisistaan vihaa (hat, hatur, Hass, hatred, fuath, nienawiść) ja vihastumista (vrede, reiði, Ärger, anger, fearg, złość). :)

    2) Valitettavasti paleontologia ja paleozoologia eivät ole kiinnostaneet sitten poikavuosien, joten en tiedä tuohon biologisesti pätevää vastausta. Väittäisin kuitenkin, että muna ja siittiö ovat molemmat seurausta meioosista ja tavallaan saman asian eri ilmentymiä, eli muna ja siittiö tulivat maisemiin samaan aikaan kun alkoi esiintyä meioottista solunjakautumista.

    3) Kai maar se riski on olemassa, mutta en oikein usko, että se koskaan kehittyisi amerikkalaiselle asteelle asti. Meillä ravintovalistus ja -tietoisuus on kuitenkin paremmalla tasolla. Sitä paitsi olen vakuuttunut siitä, että esimerkiksi pikaruoka kehittyy asiakkaiden vaatimuksesta terveellisempään suuntaan. Kuluttajaliikkeen ja kuluttajaboikottien tulisikin vaatia McDonaldsin kaltaisilta yrityksiltä nimenomaan tätä.

    4) Ymmärrän. Olen itse sellainen.

    5) En ole seurannut hiihtoa sen enempää kuin muutakaan urheilua, mutta käsittääkseni eri lajien etevimmistä maista palkattuja ulkomaalaisia valmentajia on ollut muidenkin kansallisesti merkittävinä pidettyjen lajien maajoukkueilla, eivätkä kokemukset kai mitenkään huonoja ole olleet. Nähdäkseni Norja on merkittävä hiihtomaa, josta voidaan olettaa löytyvän päteviä valmentajia, ja toisaalta skandaalien jälkeen on perusteltua olettaa, että merkittäväkin osa suomalaisista huippuvalmentajista olisi jollain tavalla korruptoituneita. Joten jos olisin itse Hiihtoliiton toimitsija, pystyisin näkemään päätökselle paljonkin asiallisia perusteluja. Näin siis täydellisenä maallikkona.

    6) Käveleminen ja uinti ovat edelleen lähellä sydäntäni, myös kirjaimellisesti. Pyrin kävelemään paljon. Kävelen töihin, kävelen tutkijakaverin kanssa vakiolenkin, käytän yleensä portaita hissin sijasta.

    VastaaPoista
  5. 1. Mihin maailma tarvitsee sinua?

    No ainakin iirin kielen pelastamiseen ja feminismin arvostelemiseen, noin alkajaisiksi.

    2. Mikä ruumiinosasi on eroottisin?

    Sitä pitäisi kysyä tyttöystävältäni. Ihan silkkaa ilkeyttäni vastaan, että se on tuo penis.

    3. Mikä on kipein yksittäinen kokemus tähänastisessa elämässäsi?

    Se, kun minut hakattiin huhtikuun kolmantena torstaipäivänä vuonna 1980 käsityöluokan eteisessä. Olin kolmentoista. Kovien kundien hakatessa minua kaksi tyttöä yllytti heitä. Toiseen tyttöön satuin jopa olemaan pikkuisen ihastunut, mikä tietysti pahensi asiaa.

    4. Kenelle olet tehnyt eniten pahaa?

    Luultavasti neiti Novinhalle (peitenimi), joka on myös tehnyt minulle enemmän pahaa kuin juuri kukaan ihminen.

    5. Miksi sukista häviä aina vain toinen parista?

    Se lienee seurausta termodynamiikan toisesta pääsäännöstä.

    6. Onko enkeleitä?

    Ihmiset, jotka tekevät enkelien tehtäväksi kuuluvia ja enkeleille luonteenomaisia asioita, ovat enkeleitä. Enkeleinä toimivat tällä tavalla esimerkiksi Oskar Schindler ja Jorge Perlasca.

    VastaaPoista

Kommentit on suljettu. Jos ajattelit kirjoittaa tänne jotain paskaa, niin tiedoksesi: siitä ei tule mitään nyt eikä koskaan.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.