lauantai 20. lokakuuta 2018

Jussi Halla-ahon ääni on Venäjän ääni - Jussi Halla-aho talar med Rysslands stämma

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Ilja Janitskin och Johan Bäckman har, efter åratal av mullvadsarbete och hathets, äntligen dömts till fängelsestraff. Det har varit lärorikt att följa med vad sannfinnarna och övrig online-extremhöger haft att säga om saken. Alltid har det varit något sånt här: a) det är så hemskt när man kränker extremhögerns uttrycksfrihet och b) det är så hemskt när vita människor straffas för att ha använt sig av sin uttrycksfrihet medan grönvänstern hela tiden pysslar om svarthyade våldtäktsmän e.dyl.


(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad) Johan Bäckman har inte ännu fotograferats i hjärtlig omfamning med Halla-aho, men med Teuvo Hakkarainen förefaller han stå på rätt vänskaplig fot.
(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad).
Janitskin spred i sin onlinetidning, som bekant, en del rent rasistisk propaganda, som sannfinnarna naturligtvis älskar och som de alltid krävt bättre uttrycksfrihet för. Men Johan Bäckman har alltid agerat propagandist åt Ryssland och med sin ihärdighet lyckats skapa en skara anhängare för Putins lögner. Att Halla-aho et consortes tar en uppenbar Putinspringpojke i försvar visar en gång för alla ihåligheten och lögnaktigheten i Halla-ahos ansträngningar att upprätthålla en Rysslandkritisk profil och avvärja de beskyllningar om putinism som riktas mot hans kult av viljelösa lemmar.

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Som jag redan år 2002 insåg är extremhögern Rysslands ockupationsarmé i Finland. Om ni vill frigöra Finland från ryskt inflytande bör ni bekämpa extremhögern. Om ni svamlar om VSB och fredsvilja gentemot Ryssland spelar ni extremhögern i händerna. Så enkelt är det. Har alltid varit.
(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

En humoristisk bildmanipulation som visar Jussi Halla-aho iklädd ryska Röda arméns uniform. Jag vill ingalunda påstå att Halla-aho någonsin stridit i Röda arméns led, alla vet ju att han är en civiltjänstgörare. Jag tyckte bara att ett så här dystert blogginlägg behöver lite humor också. 

perjantai 19. lokakuuta 2018

Eiköhän meikäläisen olisi aika saada takaisin kansalaisoikeudet myös suomenkielisissä medioissa?

Nyt kun venäläis-äärioikeistolaista miehittäjää vastaan on ryhdytty vastarintaan ja eräät sen asiamiehet ovat saaneet oikein vankeustuomioitakin, eiköhän meikäläisen olisi aika saada takaisin kansalaisoikeudet? Aloitetaanpa vaikka siitä, että minusta kirjoitettuja juttuja ei sensuroida valtavirtamedioista, että minua saa käyttää asiantuntijana iirin kieltä käsittelevissä jutuissa ja että minä en ole mediassa rekrytointi- ja siteerauskiellossa? Pari sanaa tunnustusta siitä, että tunnistin äärioikeiston ja Venäjän yhteistyökuviot ennen ketään muuta, olisi myös kiva kuulla. 

Samoin arvostaisin kovasti sitä, että saisin kootut, tai ainakin valikoidut, Panuhuone-blogikirjoitukseni kirjamuodossa julki joltain valtavirtakustantamolta. Minulle lupailtiin sitä siihen asti, että äärioikeisto sai silloisen työnantajani* käännytettyä minua vastaan. Sitten olikin yhtäkkiä hiljaista sillä rintamalla.

*Kyseessä oli siis mediapuolen työnantaja. Koko sen ajan kun kirjoitin Panuhuone-blogia, minulla oli myös oikea työnantaja, josta minulla ei ole ensimmäistäkään pahaa sanaa sanottavana. Kyseisessä firmassa tein kymmenen vuotta palkkaa vastaan sellaisia juttuja, joita teen yleensä huvikseni.

Rodullistaminen - Rasifiering

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Det är inte alla nyord mångkulturen infört i vårt språkbruk som är träffande eller nödvändiga, men ett vill jag nämna som är bra och behändigt. Nämligen rasifiering. Det betecknar ett begrepp och en sak som verkligen existerar.

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Extremhögern upprepar i all oändlighet att "islam inte är en ras och att islamofobi inte kan vara rasism". Men islam används som någonting som liknar ras. Muslimer bemöts rasistiskt. Muslimen kan inte frigöra sig från sådan behandling ens genom att utträda ur sin religion, ty hans eller hennes muslimska bakgrund används också i fortsättningen som ett svepskäl att bemöta honom eller henne rasistiskt. Muslimen har sålunda rasifierats.

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Det är välkänt att "ras" inte är ett relevant biologiskt eller antropologiskt begrepp. Det enda lärda sammanhang där det ännu behövs är rasismforskning. "Ras" står för en grupp som rasister beslutat behandla diskriminerande - som de beslutat rasifiera. 


(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

En karikatyr som återspeglar artonhundratalsattityderna mot irländare. Både fetman och det apliknande ansiktet ses i många skämtteckningar från den tiden. Med tanke på den hungersnöd som på artonhundratalet drabbade Irland var det särskilt osakligt att göra fetman till en aspekt av stereotypen.


(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Alla som har någon som helst föreställning om Irland och irländarnas historia vet att irländare i England och i den engelsktalande världen länge behandlades som en särskild "ras". De var sålunda rasifierade. En del av denna rasifiering var att religionen framställdes som ett kännetecken på rasen - då var det visserligen fråga om katolicismen, inte om islam. I engelska skämtteckningar hade irländarna apliknande ansiktsdrag och var ofta även feta. Det var främst det apliknande ansiktet som man i dessa karikatyrer kände irländare igen på.

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Det sker även vad man kan kalla avrasifiering. Irländarna avrasifierades i Förenta Staterna som ett resultat av samhällsutvecklingen. I dag accepteras irländarna som en sorts vita. Det har inte alltid varit så. Men irländarnas öde visar hur godtyckligt och föränderligt rasifiering är.

torstai 18. lokakuuta 2018

Suomalaisista SS-miehistä - Om finska SS-män

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Jag är ju ingen utbildad historiker så det är inte min sak att recensera André Swanströms nya bok om finska SS-män, men en sak måste jag påpeka som jag alltid skrattat åt. Det är den i Finland så vanliga och även i debatten kring den här boken många gånger om framförda tanken att det fanns någon sorts "schysta killars SS", som de finska grabbarna ingick i och som bara dödade soldater på slagfältet (vilket ju är helt legitimt i ett krig), och en annan SS-organisation för de där hemska nazisterna.

sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Äärioikeiston moraalisesta romahduksesta - Om extremhögerns moraliska sammanbrott

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Laura Huhtasaaris ansträngningar att tillintetgöra skolfreden fick mig att också plita ned ett par avsnitt om extremhögerns moraliska sammanbrott.

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Finska skolbarn går på samma skolor som asylsökandes barn, vars framtid och fortsatta närvaro i Finland inte ännu är säker. De finska barnen förstår inte varför deras skolkamrater (som ofta redan talar bra finska och har accepterats som vanliga kompisar) plötsligt borde hamna i ett främmande land där de hotas av elände och död. De gläds inte åt att polisen kommer och hämtar deras vänner från skolan. Är du ett barn i trygga Finland kan det komma som en stor chock för dig att inse att alla dina vardagliga vänner inte går lika säkra.

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Ännu mera upprörda blir barn över att politiker - vuxna människor - inte bara vill skicka deras vänner direkt i döden, utan att de också sadistiskt frossar i tanken. Förr i världen ville de politiker som hade en restriktiv attityd till invandring åtminstone framstå som förnuftiga och rationella. Nu struntar de i det och motiverar sin sak öppet med förföljelsemaniska konspirationsteorier, brutal rasism och en sadistisk sexuell njutning, som t o m barn känner vämjelse inför - barn vars moraliska instinkt inte ens ännu helt utvecklat sig.

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Sådant här kan inte försvaras, inte ens utifrån den "konservatism" och "kristlighet" som extremhögern påstår sig stå för, och sålunda måste alla som inte delar deras åsikt tystas ned, genom hotelser och kanske även genom våldsdåd. Vi har redan sett hur extremhögern uppviglar alkoholiserade ligister till att invadera en skola och skrämma barn, om skolan ifråga på något sätt förargat extremhögern (och den förargar sig över vad som helst om det så gäller). Extremhögerns moraliska självberättigande har kollapsat för länge sen, och sålunda måste den utmåla själva moralen som "kommunism", "anarkism", "hjärntvätt" eller vad det nu må vara.

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Extremhögerns aktiviteter börjar t o m ur högerextrem synvinkel se ut som lögn och bedrägeri. Här är ett par exempel.


  • (suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)/Man påstår sig främja nykterhet (javisst, den här lögnen har verkligen använts till att locka in naivt kristliga åldringar) och accepterar suputer och knarkare som sannfinska valkandidater. 
  • (suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)/Man påstår sig bekämpa brottslighet och accepterar öppet kriminella valkandidater. 
  • (suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)/Man påstår sig vara fosterländskt sinnad. Samtidigt går man Rysslands ärenden, sprider ryska propagandalögner och förkunnar öppet att Ryssland bör ockupera Finland och massmörda invandrare och finlandssvenskar. 
  • (suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)/Man påstår sig främja finsk kultur, och samtidigt lägger man munkavlen på alla som vet någonting om finsk kultur. Ens egna kulturella prestationer är videoklipp som till ackompanjemang av bedrövlig rockmusik visar anal penetration med gummipenis.
  • (suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)/Man påstår sig vara sexuellt återhållsam och har samtidigt utomäktenskapliga barn med konkubiner. 
  • (suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)/Man påstår sig vara heterosexuell, för vita och emot all import av utlänningar, och sen importerar man en homosexuell pojkvän från Afrika. 
  • (suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)/Man beskyller invandrare för att vara arbetsskygga, för att använda och sälja knark och för att kalla finska kvinnor för fnask, och sen välkomnar man som åsiktsfrände en man som anger till polisen en företagare som erbjudit honom arbete, som är dömd knarkbrottsling och i vars talspråk "hora" är en synonym för "kvinna".


(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

Det är sedan en viss tid tillbaka jag uttryckt uppfattningen att det inte kommer att vara länge förrän någon satanist som dömts för att ha tuttat eld på en kyrka ansluter sig till extremhögern och säger sig vilja försvara Finlands kristliga traditioner mot de där hemska muslimerna. Det finns sådana massor av svartklädda beundrare av dålig heavymusik bland högerextremisterna att det här redan kan vara sant. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om den unge man som nyligen brände ner kyrkan i Kiihtelysvaara i Norra Karelen snart skulle kandidera i sannfinnarnas led. (Kan ni förresten nämna en enda kyrka i Finland som bränts ned av en muslimsk pyroman? Nää? Det var vad jag trodde.)

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

T o m på det högerextrema diskussionsforumet Homma borde man kunna inse hur löjligt det här är. T o m hommaiterna borde äntligen förstå att de har blivit grundlurade. Men jag antar att det som på ekonomengelska kallas för sunk cost fallacy eller som jag kallar Macbethsyndrom ("långt har jag gått i blod; det gör mig lika, om jag nu vadar framåt eller vänder, ty banan är densamma, vart jag länder"). Det där gänget kan helt enkelt inte medge att tio oåterkalleliga levnadsår offrats till att ge politiskt stöd till lögnare och lurendrejare vars domedagsprofetior med facit i hand var bedrägeri. 

(suomenkielinen osuus poistettu/den finska versionen avlägsnad)

De som inte i den nuvarande situationen kan ta skeden i vacker hand, medge att de utnyttjats av svindlare och att de kastat bort en stor del av sitt liv är farliga. De vet nog att ingen längre tror på deras lögner, men när de nu en gång oåterkalleligen investerat en massa i ideologin, kan de inte lösgöra sig från den. Därför kan man förvänta sig förtvivlade terrordåd och mord av dem, när de med våld försöker skapa sin nationalistiska utopi - den politiska vägen till den visade sig ju vara en återvändsgränd.